По-малко посещаван от популярните си съседи Южна Африка и Танзания, Мозамбик е на известно разстояние от най-натоварените туристически маршрути на Африка. Въпреки това, с белите си пясъчни плажове, лазурни води и богат морски живот, това със сигурност няма да е така за дълго.

Тези, които се впускат в приключението да опознаят магията на тази изключителна страна, имат на разположение огромно разнообразие от възможности какво да правят и какво да видят.

Огромно богатство от морски дарове

морски дарове в МозамбикСлед векове колонизация от страна на португалците, Мозамбик е сформирал интересна и уникална местна кухня. Тя е изключително ароматна, което я прави известна в цяла Африка.

Използването на подправки идва като традиция от Португалия, която от векове е страна с тесни контакти с целия свят. Поради дългата си брегова линия и богати риболовни зони, Мозамбик е мястото, на което да опитате някои от най-вкусните ястия, приготвени от пресни морски дарове. Морските риби в страната се считат от мнозина за вкусните в света. Една от най-известните гозби на Мозамбик е скариди пери-пери.

Страната с най-зашеметяващите плажове в Африка

плажове в МозамбикКрайбрежието на Мозамбик се простира на стотици километри, предлагайки безкраен низ от бели пясъци и кокосови палми. Ако това е една от причините да посетите страната, тогава трябва да се насочите към град Инхамбане.

Разположен в южната част на страната, той е не само едно от най-старите крайбрежни селища на Мозамбик, но и входна врата към някои от най-хубавите плажове на страната.

Два от най-добрите са Тофо и Бара. Тофо е по-оживен от двата и е известен с великолепните си пясъци и лазурни океански води, предлагащи фантастични условия за гмуркане и сърф. За разлика от него, полуостров Бара е много по-тих и идеален за младоженци или семейна ваканция в компанията на най-близките.

Можете да посетите лагуната Уембе

Недалеч от столицата Мапуто се намира старинният крайбрежен град Билене и известната лагуна Уембе. Простираща се на 27 километра и на места широка приблизително 8 километра, тази огромна водна площ се отделя от открития океан с тесен пясъчен провлак и дюни. За разлика от повечето крайбрежни езера по света и в Мозамбик, лагуната Уембе получава редовен приток от морска вода чрез тесен канал свързващ я с Индийския океан.

Бреговете на лагуната са заобиколени от прекрасни плажове с бял пясък. Дюните, предлагащи защита от океанските ветрове, създават отлични условия за практикуването на разнообразни дейности на открито и водни спортове. Тук можете да плувате, да карате каяк или да се гмуркате с шнорхел, но също така можете да наблюдавате живота на птиците, сред които се открояват огромните ята от розово фламинго.

Близо до Национален парк Крюгер

Национален парк КрюгерТочно до границата с Мозамбик ще откриете най-големия резерват за диви животни в Южна Африка – Крюгер. Покривайки близо от близо 2 милиона хектара, Националният парк Крюгер е по-голям от площта, която заема Израел.

Известен е като една от най-престижните дестинации за сафари туризъм в света, като това не бива да ви изненадва.

В парка все пак се намират всички африкански емблематични диви животни, за които можете да се сетите – лъв, гепард, леопард, носорог, жираф, хипопотам, бивол, зебра и слон, всички споделящи околната савана.

Освен изброените, на територията на парка Крюгер могат да се видят още 137 други вида бозайници и над 500 вида птици.