TravelAgency > Паксос

екскурзия паксос цена

Малкият гръцки остров Паксос, който има дължина от едва около 13 км от север на юг, се намират на само 15 километра южно от един от най-популярните гръцки острови – Корфу – и на около 20 километра от континентална Гърция.Той се гордее с едни от най-красивите плажове, които можете да откриете въобще в Средиземно море и тъй като е достъпен само с ферибот, успява да остане сравнително непокътнат и незасегнат от развитието на масовия туризъм.

Селища на Паксос

На остров Паксос има три основни селища – Гайос, Лака и Лагос. Всички те представляват изключително живописни и приветливи малки пристанища с идилични крайбрежни таверни, малки и пъстри магазинчета и барове, където можете да изпиете една разхладителна напитка. Гайос е пристанището на което акостират при пристигане и заминаване лодките, с които пътуват туристите, а също така е и място, от което има чести лодки до малкия съседен остров Антипаксос. За което и градче на Паксос да говорим, трябва да знаете, че всички те са изключително симпатични и спокойни, с нулева престъпност и липса на каквито и да боло рискове за вас и вашите близки. Това със силна увереност може да се квалифицира като едно от най-прекрасните места за почивка в Европа.

Западно и източно крайбрежие

Западното крайбрежие на остров Паксос е наистина драматично. То е осеяно с живописни скали, вълнуващи морски пещери и стърчащи над водата скалисти зъбери, в които се разбиват морските вълни. От своя страна, докато западното крайбрежие е по-сурово, така да се каже, източното е мястото, на което ще намерите най-нежните и фини бели пясъчни плажове, които по красота не отстъпват на най-прекрасните кътчета на Карибите. В допълнение трябва да се каже и това, че източният бряг предлага и една наистина великолепна гледка към континента.

Вътрешността на острова

Вътрешността на остров Паксос е покрита с гъста зеленина. Тя е основно представена от гъсти и сенчести маслинови горички, които произвеждат наистина чудесен зехтин с невероятно вкусови, ароматни и хранителни качества. Пъстрата сянка на маслиновите дървета крие някои наистина вълнуващи и много релаксиращи горски пътеки, които ще впечатлят и развълнуват любителите на пешеходния туризъм. Вътрешността на острова е като цяло незаселена и почти безлюдна. Като се добави и това, че липсва развита инфраструктура, водеща към тази част на острова, то тогава вече не е изненадващо това, че мястото е толкова уединено и спокойно

Почивка във вила на остров Паксос

Макар че повечето туристи пристигат и си заминават без да останат тук за дълго, все пак островът е наистина възхитително красив и неговата успокояваща и прочистваща от стреса и напрежението обстановка всъщност може да ви окаже наистина много благоприятен за здравето ефект. Истински празник за душата и сетивата е да прекарате няколко дни, седмица или две на Паксос, където стресът и напрежението са сведени до нула. Тук ще намерите всичко, което ви е необходимо за да релаксирате и за да се насладите напълно на обстановката.

Красотата на природата

Паксос е чудесен остров за всеки човек, който носи в себе си онзи робинзонски дух, който излъчват историите на романа на Даниел Дефо. Мястото е рай за всеки, който обича да се отдава на плажния живот и търси полупрозрачни тюркоазени води, под чиято повърхност кипи от средиземноморски видове. Източното крайбрежие на острова е дом на многобройни чакълести и каменисти заливчета с леснодостъпни, семейни плажове, докато много по-суровият западен бряг предлага драматични скални откоси и още по-закътани заливи, до които, ако желаете да се доберете, се изисква известно ходене.

На една ръка разстояние от Антипаксос

На приблизително около петнайсетина минути път с лодка на юг от Паксос пред вас ще се разкрие един изгубен рай. Тук ще попаднете на изключителните плажове на Антипаксос. Тук ще намерите приказно красивите Врика и Вутуми – два възхитителни участъка от пясък, чиято фина повърхност се мие от прозрачните води от изключително наситен електрическо син цвят. И на двата плажа има примамливи таверни, предлагщи възможността да си поръчате вкусен обяд. А ако само си представите колко много се огладнява след ден на плажа, то няма начин да не ви се прииска да похапнете нещо вкусно и питателно.

Метереологична обстановка

Остров Антипаксос предлага превъзходен климат, който се изразява в стабилни температури през различните сезони, сравнителна липса на резки температурни вариации, дълго и топло лято, както и кратка и мека зима. Летните температури са около 30 – 33 градуса на сянка, докато зимните падат до около 10 – 15 през деня и около 5 до 8 градуса през нощта. Летата са по-малко горещи от тези по егейското крайбрежие от гледна точка на температурата, но тъй като тук влажността обикновено е по-висока, то усещането може да е за доста по-топло и тежко време. Зимните дни а също влажни, което от своя страна се изразява в много чести и обилни валежи. Това обаче прави зимните температури да се усещат по-високи и обикновено човек остава с усещането, че времето е задушно дори и в разгара на зимния сезон.

Сняг на Антипаксос

Обикновено на Антипаксос никога не пада сняг. Температурите тук на практика не падат под нулата, което не позволява това да се случи. Най-често вали дъжд, като валежите са доста обилни. Сняг е възможен в извънредно редки случаи, като това може и да не се случи в продължение на десетилетия. По-високата влажност на въздуха в района не позволява да се стигне до рязко понижаване на температурите, което сваля вероятността за това до минимум.

Кога е плажният сезон

Остров Паксос се радва на много дълъг и слънчев летен сезон. Той започва плахо някъде към началото на май, когато температурите започнат бързо да се повишават. Обикновено времето остава топло и подходящо за плаж към октомври. Тук обаче за разлика от егейските острови има една особеност, която до известна степен скъсява летния сезон. Това е по-голямото количество валежи, което пада над острова през есента. През октомври и ноември, макар и все ще времето да е топло, човек трябва да има предвид извънредно честите дъждове в района. От друга страна, пролетта може и да е малко по-хладна, а морската вода да е малко по-студена, но все пак трябва да се има предвид, че броят на слънчевите дни е много по-голям.